28/1/14

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ στα ΧΑΡΑΤΣΙΑ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ στα ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Κέρκυρα, 28/1/2014

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κέρκυρας

Το συντονιστικό της Κίνησης Πολιτών Κέρκυρας Ενάντια στα Χαράτσια, στο πλαίσιο του αγώνα της για την επίλυση του προβλήματος της επιβολής πολύ μεγαλύτερου από το πράγματι οφειλόμενο Ε.Ε.Τ.Α. 2013 («διπλό χαράτσι») σε πολλές περιοχές του δήμου μας,  ΖΗΤΑ από το Δήμο Κέρκυρας να αναλάβει την ευθύνη του έναντι των θιγόμενων δημοτών και να υποβάλλει, αφενός προς το Υπουργείο Οικονομικών και αφετέρου προς τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Δ/νση Περιφέρειας Πελοποννήσου-Ηπείρου Περιοχή Κέρκυρας και την Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.  Α.Ε., κλιμάκιο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών-Τομέας Λειτουργίας Συστημάτων-Μεσογείων ΑΘΗΝΑΣ, νέο έγγραφο-ΑΙΤΗΣΗ με το κάτωθι περιεχόμενο, που να αναγνωρίζει ρητά την παράλειψή του να αποστείλει εμπρόθεσμα στο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις της περιπτ. 5 της υποπαρ. Α.7 του πρώτου άρθρου του Ν.  4152/2013, τα ακριβή στοιχεία ως προς τις τιμές ζώνης των περιοχών αυτών, ώστε να είναι δυνατή η διενέργεια νέας εκκαθάρισης του Ε.Ε.Τ.Α. λόγω «υπαιτιότητας» του Δήμου, σύμφωνα επίσης με τις ανωτέρω διατάξεις:

 «Σας έχουμε ήδη καταστήσει γνωστό με προηγούμενα έγγραφά μας ότι υφίσταται επιτακτική ανάγκη επίλυσης του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος, που έχει προκύψει στις περιοχές του δήμου μας (τοπικές κοινότητες και ολόκληρα δημοτικά διαμερίσματα), στις οποίες έχει επιβληθεί πολύ μεγαλύτερο ποσό Ε.Ε.Τ.Α. 2013 από το πράγματι οφειλόμενο, με αιτιολογία την μη ύπαρξη τιμής ζώνης στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) κατά τον κρίσιμο χρόνο για τον υπολογισμό του τέλους αυτού.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της περιπτ. 5 της υποπαρ. Α.7 του πρώτου άρθρου του Ν.  4152/2013 «Για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Α. λαμβάνεται υπόψη …το ύψος της τιμής ζώνης…, όπως αυτά αναγράφονται στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η…και με βάση τα οποία υπολογίζεται κατά την 1η Μαϊου 2013 το τέλος ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.)… Για τα ακίνητα για τα οποία δεν αναγράφεται τιμή ζώνης στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), ως τιμή ζώνης λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών της δημοτικής ενότητας, όπως αυτές ισχύουν για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας ακινήτων …σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τιμές στη δημοτική ενότητα, λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών του δήμου…Οι δήμοι όλης της χώρας ελέγχουν αν στις καταστάσεις που αποστέλλονται στο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. …αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης, όπως ισχύουν για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας ακινήτων και, σε περίπτωση λάθους, προβαίνουν σε διόρθωσή τους, με την αποστολή των νέων στοιχείων στο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. μέχρι την 31η Μαϊου 2013Εάν διαπιστωθεί με οποιονδήποτε τρόπο, ότι με υπαιτιότητα των δήμων, έχουν αποσταλεί στο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. ανακριβώς τα στοιχεία, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Α., με αποτέλεσμα την επιβολή μεγαλύτερου ποσού Ε.Ε.Τ.Α. από το πράγματι οφειλόμενο, διενεργείται νέα εκκαθάριση του Ε.Ε.Τ.Α.».

Όπως προκύπτει από  τα έγγραφά μας προς τις διάφορες Υπηρεσίες του Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. (υπ’ αριθμ. πρωτ. 724/4-1-2013, 51743/14-6-2013, 986/19-6-2013, 54591/20-6-2013, 67951/7-8-2013  και 71157/19-8-2013), τα οποία αναφέρουμε αναλυτικά στο υπ’ αριθμ. πρωτ. Δ.Υ./20-9/2013 έγγραφό μας προς το Υπουργείο Οικονομικών, ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 είχαν αποσταλεί από εμάς στο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. περιοχής Κέρκυρας για τις δικές του ενέργειες οι τιμές ζώνης για το σύνολο των περιοχών του Δήμου μας, που καθορίστηκαν με την υπ’ αριθμ. 17-549/20-12-2012 απόφαση του Δ.Σ. αυτού και συνεπώς κατά την ψήφιση του νόμου 4152/2013 έπρεπε οι τιμές αυτές να υπάρχουν καταχωρημένες στη βάση δεδομένων του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. περιοχής Κέρκυρας και των λοιπών αρμοδίων Υπηρεσιών του, πλην όμως, ως να μην υπήρχαν, δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Α. 2013 στις περιοχές που δεν υπήρχε τιμή ζώνης πριν την διαβιβασθείσα απόφαση του Δ.Σ. και ως εκ τούτου εφαρμόσθηκαν οι ανωτέρω διατάξεις του Ν. 4152/2013, που αφορούν τις περιπτώσεις μη ύπαρξης τιμής ζώνης.

Ακολούθως, λόγω σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου μας, δεν κατέστη δυνατόν μέχρι τις 31 Μαϊου 2013, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις του Ν. 4152/2013, να διορθώσουμε τις καταστάσεις των απαραίτητων για τον ορθό υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Α. στοιχείων και να αποστείλουμε τις ορθές τιμές ζώνης στο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Συνεπώς, από (χωρίς πρόθεση) παράλειψη του Δήμου μας, δεν διορθώθηκαν εμπρόθεσμα τα ανακριβή στοιχεία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. ως προς την τιμή ζώνης των ανωτέρω περιοχών, με αποτέλεσμα την επιβολή πολύ μεγαλύτερου ποσού Ε.Ε.Τ.Α.

Δεδομένης της υπαιτιότητας (αμέλειας εν προκειμένω) του Δήμου μας ως προς το ζήτημα αυτό, δέον να εφαρμοσθεί  η ανωτέρω διάταξη του Ν. 4152/2013, που προβλέπει τη διενέργεια νέας εκκαθάρισης του Ε.Ε.Τ.Α.

Κατόπιν αυτού, σας καλούμε και με την παρούσα να προβείτε άμεσα στη διενέργεια νέας εκκαθάρισης του Ε.Ε.Τ.Α. στις περιοχές της Κέρκυρας, που το τέλος αυτό υπολογίσθηκε ως να μην υπήρχε τιμή ζώνης και να συμψηφίσετε ή να επιστρέψετε οποιαδήποτε πρόσθετη καταβολή έγινε από συνδημότες μας, χωρίς να οφείλεται.».

Τα μέλη του Συντονιστικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου