14/2/14

ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ: ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ «ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ»;

ΕΜΠΡΟΣ μ' εσένα, για την Κέρκυρα
Δημοτική Παράταξη Δήμου Κέρκυρας
Επικεφαλής: Γιώργος Ραιδεστινός

Δελτίο Τύπου

Αποχετευτικό Λευκίμμης:

Ένα ακόμα πανάκριβο «γεφύρι της Άρτας»;

Κέρκυρα, 13/02/2014

Πάνω από τριάντα (30!) χρόνια ταλαιπωρείται η Λευκίμμη με μελέτες, σχεδιασμούς, κονδύλια, εξαγγελίες, «εγκαίνια» και μεγάλη σπατάλη χρημάτων για το αποχετευτικό δίκτυο.

Από τον καιρό των πρώτων μελετών και «έργων» μέχρι σήμερα, η Λευκίμμη έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά αστικής περιοχής, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της έχει έντονη τουριστική ανάπτυξη.

Ψάχνοντας κάποιος στο παρελθόν, θ’ ανακαλύψει μεγάλα ποσά που σπαταλήθηκαν χωρίς αποτέλεσμα, κλοπές-δολιοφθορές σε μηχανήματα που κατά καιρούς τοποθετήθηκαν, έναν κακό σχεδιασμό και προγραμματισμό, αλλά και τεράστια μικροπολιτική εκμετάλλευση του προβλήματος.

Αυτές τις μέρες παραδίδεται πάλι το έργο, με κόστος που πλησιάζει το ένα εκατομμύριο ευρώ, και το ερώτημα που υπάρχει είναι ένα: θα λειτουργήσει;

Την Κυριακή 9 Φλεβάρη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ προσπάθησε να ενημερώσει τους κατοίκους της Λευκίμμης για το έργο και την αναγκαιότητα να συνδεθούν όλοι στο δίκτυο. Άφησε όμως τεράστια κενά στις ερωτήσεις που οι κάτοικοι έκαναν, αλλά και σε αυτές που ετέθησαν από την παράταξή μας και τον επικεφαλής, Δημοτικό Σύμβουλο, Γιώργο Ραιδεστινό.
  • Ενημέρωσε για τέλη σύνδεσης 1,80-2,50 €/τμ, ενώ την ίδια ώρα μας ανάφερε ότι μια κατοικία των 100τμ θα πληρώσει 361€. Την ίδια ώρα ενημέρωσε για ετήσιο κόστος χρήσης του βιολογικού 210.000€ με επιβάρυνση στους δημότες 50% επί της αξίας του νερού που καταναλώνουν. Του νερού που, αν και σε πολλές περιπτώσεις είναι ακατάλληλο, αυξήθηκε η τιμή του πάνω από 100% το Μάιο.
  • Μίλησε για προαιρετική σύνδεση με τον αγωγό, αλλά βασίζεται στον κανονισμό αποχετευτικού της Πόλης της Κέρκυρας, που υποχρεώνει όλα τα κτίρια που βρίσκονται δίπλα στον αγωγό να συνδεθούν.
  • Δεν είπε τίποτα όσον αφορά το τεράστιο πρόβλημα της ανάγκης παρόδιας επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου, τη στιγμή που εκατοντάδες δημότες θα πρέπει με δικά τους έξοδα να καλύψουν απόσταση 60, 80 ή και 100 μέτρων σύνδεσης με τεράστια έξοδα.
  • Δεν απάντησε ουσιαστικά στα ερωτήματα για τις ζημιές που υπάρχουν στο δίκτυο των αγωγών πριν την τελική απόληξη, γιατί δεν ζητήθηκαν από την ανάδοχο εταιρία στη μελέτη του έργου αλλά και πώς θα αποκατασταθούν.
  • Απόφυγε να αναφερθεί στην εγκληματική εξαίρεση του Κάβου, του τουριστικού πνεύμονα της περιοχής, από το αποχετευτικό δίκτυο, ενώ η προεκλογικού τύπου ανέξοδη διατύπωση «θα πρέπει να εντάξουμε την επέκταση του δικτύου στον Κάβο σε άλλο πρόγραμμα» προσκρούει στη νομοθεσία που προβλέπει μη χρηματοδότηση έργων που ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί.
  • Αναφέρθηκε στα χρέη που η ΔΕΥΑΛ άφησε στην ΔΕΥΑΚ και επιβάλουν αυτό το ύψος για τα τέλη σύνδεσης, αλλά δεν έπεισε, γιατί α) δεν έχει γίνει έλεγχος και απόδοση ευθυνών στη ΔΕΥΑΛ β) γιατί θα πρέπει να τα πληρώσουν τώρα οι δημότες προκειμένου να συνδεθούν;
  • Ανέφερε ότι το ύψος των τελών σύνδεσης είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Λευκίμμης, αλλά αδιαφόρησε για το γεγονός ότι η κρίση έχει φέρει σε απόγνωση τους δημότες και η αδυναμία πληρωμής δεν θα τους επιτρέψει να συνδεθούν.
  • Δεν απάντησε ουσιαστικά στο ερώτημα για το κόστος που θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες οικημάτων προϋφισταμένων του 1955 για τις εμβαδομετρικές αποτυπώσεις των κτιρίων, ούτε στο αίτημα κατοίκων «η ΔΕΥΑΚ ή και ο Δήμος με το τεχνικό προσωπικό του να αναλάβει για όλους αυτή την εργασία».
  • Δεν απάντησε με σαφήνεια αν το έργο είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία, ούτε στο πότε θα είναι έτοιμο να μπει σε λειτουργία.
Το αποχετευτικό και ο βιολογικός της Λευκίμμης είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή. Είναι ένα έργο άμεσα συνδεδεμένο με την πορεία ανάπτυξης και ανάγκη δεκαετιών. Πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί για μικροκομματικές σκοπιμότητες και δεν του αξίζει να μπει ακόμα μια φορά στην προεκλογική αρένα. Πρέπει να καλύψει τις ανάγκες όλης της περιοχής και το κόστος συμμετοχής των πολιτών να μην είναι εξοντωτικό και απαγορευτικό. Ο συνολικός σχεδιασμός θα πρέπει να δίνει την εμπιστοσύνη στο δημότη ότι θα λειτουργήσει και δεν θα γίνει ακόμα ένα «χαράτσι».

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 17/2 η Δημοτική αρχή, και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ θα πρέπει να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, και όχι μόνο.

«ΕΜΠΡΟΣ μ’ εσένα για την Κέρκυρα»
Δημοτική Παράταξη Δήμου Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου